• Home
  • Filosofie
  • Diensten
  • Partners
  • Portfolio
  • Contact

Waardenonderzoek Cirkelregio De Achterhoek

Het Buitenburo is verbonden aan de onderzoeksgroep Ethiek & Technologie bij Hogeschool Saxion. Vanuit deze positie doen wij gezamenlijk onderzoek naar de motivatie en waardedrijvers onder de deelnemers aan Cirkelregio de Achterhoek. Ook stellen wij de vraag of economie wel het geschikte middel is om tot de belofte te komen die de woorden Circulaire Economie in zich dragen. Bijdragen aan andere manier van denken en doen is de specifieke bijdrage vanuit ethiek (‘wat is het goede om te doen’) aan de Circulaire Economie. Is een andere manier van denken en doen al doorgedrongen? Zien we een verschuiving van economische waarden naar ecologische waarden? In hoeverre wordt economie onderdeel van ecologie?

 

Nieuwsbericht waardenonderzoek

Voedselbos Nicloas

In dit plan heb ik de particuliere grondeigenaren op weg geholpen door zowel ruimtelijk als inhoudelijk een raamwerk te ontwerpen dat hen houvast geeft in de komende jaren waarin zij dit plan verder zullen invullen naar eigen smaak en intresse. In het ontwerp zijn voor de beplanting suggesties gedaan voor bijzondere en meer algemene soorten die kunnen worden toegepast in het voedselbos.

Hoofd uitgangspunt is dat de soorten die worden gekozen ecologisch verwant zijn aan soorten welke thuis horen in deze klimatologische zone of vanuit cultuurhistorisch perspectief thuis horen in de regio. Hier en daar maak ik een uitzondering, bijvoorbeeld de PawPaw is een echt Noord Amerikaanse plant, maar die wordt toegevoegd ter verrijking van het smaakpallet.

Belangrijk bij de introductie van soorten van buiten het ecologisch evenwicht van west Europa is dat zij niet gaan woekeren door zich  te verspreiden en inheemse planten verdrukken zoals bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop of de Rododendron dat doen.

Landschapsherstel Achterhoek

Achterhoekse industie gaat CO2 binden op Achterhoekse en Twentse bodem door de aanplant van houtachtige productie gewassen op boeren bedrijven. Hiermee investeren wij in klimaatadaptie in onze eigen streek. Maken we de Achterhoek en Twente  aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers. Werken we aan herstel van biodiversiteit in onze eigen regio en een beter totaal welbevinden. Als we het goed aanpakken kunnen we zelfs de boeren stand een financiële risicospreiding aanbieden waardoor het voor hen rendabel wordt landschappelijke elementen te onderhouden door productie van voedsel

Dit alles past in het grote plaatje waarin wij ecosysteemdiensten als gezond voedsel, waterhuishouding, schone lucht, biodiversiteit, aantrekkelijk landschap, zodanig een economische waarde wil geven dat het voor de ondernemers de moeite waard wordt om te gaan meewerken in een duurzame bedrijfsvoering ipv de reguliere grondexploitatie van nu.

Stadslandbouw Park Achterhoek

De opdracht: Bedenk een bedrijfsmodel waarin de helende werking van groen tot zijn recht komt. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gaan voedsel produceren en het parkmanagement doen. Een prachtig voorbeeld van een plan waar sociale componenten de biodiversiteit versterken binnen een economisch gezond model.

Op dit moment werk Het Buitenburo in samenwerking met de gemeente Winterswijk aan een prijsvraag waarbij het beste team van telers en zorgaanbieders zich mag vestigen op Park Achterhoek als Stadstuinbouwers

ForRest Glamp

For Rest Glamp in Eibergen is de eerste pop-up natuur camping voor de gestrande wereldreiziger. Het Buitenburo werkte mee aan programma, sfeer en uitstraling om dit project uit te voeren.

Duizenden tipi’s, yurts en andere luxe festivaltenten hebben deze zomer geen bestemming meer. Slimme ondernemers gebruiken ze nu voor hun pop-up glampings. ‘We bereiken een nieuwe doelgroep die zich niet thuis voelt op een aangeharkt bungalowpark, dat zet wel aan het denken.’

Mac van Dinther12 juni 2020
website

Eetbaar openbaar groen

Op de plek stond vroeger een speeltoestel. De rubberen matten en tegels werden weggehaald. Het gele zand werd verplaatst naar de zandbak. In het gat kwam zwarte grond. En zo is er meer ruimte voor water en groen. Samen met buurtbewoners en ondernemers van het bedrijfsverzamelgebouw werd er samen geplant: allerlei soorten bessen, aardbeien, mint, pimpernoot, aardperen, rabarber, perzik en verschillende eetbare bloemen. We brengen voedsel terug naar de mensen. “Alles verandert altijd. Dus ook het schoolplein. De bedoeling is dat de buurt straks komt snoepen van al het lekkers. En kinderen kunnen er ook van leren. We brengen het verbouwen van voedsel weer terug naar de mensen.”

Ambenaar of bestuurder

Duizend bommen en granaten: Workshop zelf zaadbommetjes maken

De leerlingen worden guerrilastrijders voor een groene en bloeiende planeet. Wij verspreiden biodiversiteit en helen het gat in het ecosysteem eigenhandig. Dat doen de leerlingen door zelf zaadbommen te maken. Zaadbommen waarmee we de biodiversiteit in de eigen buurt stimuleren. Met een mengsel van klei en compost maken we bolletjes die ingerold worden met plantenzaden. Het wordt een echte kliederboel, maar.. dat is een offer dat we moeten brengen om de planeet te redden ;). We leren gooitechnieken en sneaky dropp-technieken om deze bolletjes te verspreiden. Een beetje stout, een beetje stiekem en een beetje spannend. Met deze ingrediënten leren de leerlingen over hun rol in het ecosysteem, wat het betekent om invloed te hebben op een dynamisch evenwicht en hoe techniek en menselijk handelen onze leefomgeving beïnvloedt.

recentie:D`ran festival Enschede 20/05/19 

Het optreden van Dyon Temming, zaterdagmiddag, noemt Dorrestijn als een van de hoogtepunten. Temming liet zien hoe je zaadbommetjes maakt van potgrond, klei, water en bloemenzaden, zodat je deze op kale plekken in de openbare ruimte kunt gooien om deze wat op te fleuren. “Als een kleine daad van ludiek verzet,” aldus Dorrestijn. “Het is een uitdaging om te zoeken naar balans tussen mens, natuur en techniek, zodat techniek niet als een wig mens en natuurlijk uit elkaar drijft,” concludeerde hij naderhand als gespreksleider. 

Scholen en bedrijven

B'nB 't Natuurlijk Huus

De populairiteit van tot rust komen in de natuur neemt toe. Bed & Breakfast ’t Natuurlijk Huus tussen Raalte en Heino kan hierover mee praten. In het kader van een actie van Gastvrij Salland is het Buitenburo gevraagd om de toegang, de parkeergelegenheid en de routing op het erf te versterken. Sleutelwoorden zijn Praktisch, Eetbaar, Biodivers, Natuurlijke materialen, Duidelijkheid. Dit heeft geresulteerd in een mooi ontwerp waarin de praktische wensen resulteren in een verterking van het natuurlijk kapitaal op het erf.

Hogeschool Saxion

Als kwartiermaker natuur-mens-technologie binnen het lectoraat Ethiek & Technologie is het Buitenburo betrokken bij het opzetten van de leerlijn, het ontwikkelen van colleges, het formuleren van onderzoeksvragen en het leggen van relaties in het werkveld.

Docent, Lector, Programma directeur

Park Achterhoek

Het Buitenburo is in samenwerking met Part of Nature de opdracht gegeven om een helende groene omgeving te creëren waarin mens en natuur floreren. De gezondheid van mensen en de natuurlijke omgeving staan centraal. Gezondheid gaat hier dus om floreren, wat iets anders is dan ‘niet ziek’ zijn.

Arts of specialist

Prijsvraag Brood en Spelen

Voor de Prijsvraag Brood en Spelen, uitgeroepen door de Rijksbouwmeesters heeft Het Buitenburo bijgedragen aan de winnende inzending. Iedereen aan de eikels! Dat is de ambitie van het team Wat een eikels in het Twentse landschap. Ontwikkeling van een productielandschap gebaseerd op struiken en bomen. Noten zoals eikels leveren de benodigde koolhydraten en worden afgezet in een lokaal/regionaal netwerk. Door het eten van de eikel wordt het typische coulisselandschap productief.

Particuliere diversiteit

Diversiteit in het landschap en op je bord.

Het Buitenburo bedenkt en ontwerpt luisterend naar de wensen van buitenlui een voedsellandschap op en rond het erf. De aanleg doen we samen met de klant zodat de kennisoverdracht meteen kan beginnen.

Halfjaarlijkse workshopdagen worden in de eerste periode geadviseerd om de cullinaire kwaliteiten optimaal uit het landschap te halen.

Buitenlui
Webdesign: RS Vormgeving | Reclamebureau